Banner
Banner

Nieuwe publicatie over onze gegevens

In het blad voor de jeugdartsen in Nederland is een interview verschenen waarin het belang van ons werk in Togo wordt onderstreept. Prof. S. van Buuren die onderzoek doet naar een wereldwijde methode voor het bepalen van de ontwikkeling van kinderen, wordt hier geïnterviewd.Hij maakt duidelijk hoe belangrijk de gegevens van onze onderzoeken onder 10.000 kinderen in Togo zijn.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek van prof. van Buuren en over onze gegevens die in het onderzoek zijn gebruikt.

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe publicatie over onze gegevens

Jaarrekening 2018 gereed

De jaarrekening van onze stichting over het jaar 2018 is gereed. Klik hier voor de verkorte versie. Donateurs kunnen desgewenst bij ons de uitgebreide versie opvragen.

Een samenvatting van de activiteiten in 2018 (jaarverslag) is hier te vinden.

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Jaarrekening 2018 gereed

Wij helpen Lumen Valley project in Togo

Wij helpen al bijna drie jaar de Broeders van St. Jan in Togo, die daar in een vallei in het noorden een groot werk/leerproject hebben opgezet. Dit project heeft tot doel om werkloze jongeren een vak te leren waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Inmiddels is in de vallei al een flink aantal projecten gerealiseerd dankzij giften uit Nederland,waarvoor wij de financiering hebben kunnen regelen. Het gaat onder andere om de volgende projecten:

  • opleiding tot imker
  • opleiding tot geitenfokker of schapenfokker
  • opleiding tot automonteur
  • opleiding tot dakdekker
  • opleiding tot irrigatiedeskundige
  • landbouw-opleiding en bosbouw.

Het is de bedoeling dat in 2020 in deze vallei ook ons nieuwe medisch centrum komt te staan. Daar zullen jongeren worden opgeleid tot preventieve artsen, assistenten en paramedisch personeel (fysiotherapie, logopedie).

Klik hier voor meer informatie over de projecten in de Lumen Valley.

 

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Wij helpen Lumen Valley project in Togo

Eerste deel analyse gegevens gereed

Sinds begin 2018 zijn wij bezig met het analyseren van de gegevens van de ongeveer 10.000 kinderen die we de afgelopen jaren (2010-2017) hebben onderzocht in ons centrum in Kpalimé. De analyse wordt gedaan door TNO in Leiden in samenwerking met de universiteit van Utrecht. De kosten worden voor een belangrijk deel gedragen door de Bill & Melinda Gates Foundation.

De eerste resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels gereed. En die zijn meteen gebruikt voor een groot internationaal onderzoek naar het ontwikkelen van de zogenaamde D-score (D voor development). De D-score is een indicator waarmee de ontwikkeling van kinderen overal ter wereld snel kan worden gemeten. Die indicator is erg belangrijk omdat daarmee kan worden bepaald waar het kind staat in zijn ontwikkeling en wat er gedaan moet worden om eventuele tekortkomingen snel aan te pakken.

Voor het bepalen van die indicator hadden diverse universiteiten en onderzoeksinstellingen in de wereld voorstellen ingestuurd aan de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie). Uiteindelijk is gekozen voor de D-score methode van TNO/Universiteit Utrecht. Een belangrijke reden voor deze keuze is dat TNO heeft kunnen aantonen dat die methode ook werkt in ontwikkelingenlanden. Dankzij onze onderzoeksresultaten uit Togo.

Kijk voor meer informatie over deze methode en een analyse van onze gegevens hier (hoofdstuk 9.3.)

 

 

 

 

 

 

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Eerste deel analyse gegevens gereed

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2019

Wij wensen al onze relaties fijne feestdagen en een voorspoedig 2019 toe. Klik hier voor onze kerstkaart.

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Fijne feestdagen en een voorspoedig 2019

Kort jaarverslag 2018

Wij hebben in het jaar 2018 niet stil gezeten. Lees hier onze meest recente nieuwsbrief met daarin een kort verslag van onze activiteiten.

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Kort jaarverslag 2018

Nieuw beleidsplan gepubliceerd

Vandaag publiceren wij ons nieuwe beleidsplan, dat betrekking heeft op de jaren 2018-2021 (klik hier voor het plan). In dit plan leggen wij uit wat wij de komende drie jaar gaan doen.

Wij hebben drie speerpunten:

  1. Bijdrage leveren aan het wereldwijde onderzoek naar het ontwikkelen van een D-curve (D voor development; een maatstaf voor het wereldwijd meten van de ontwikkeling van kinderen);
  2. Op basis van de resultaten van ons werk in Kpalimé, waar wij ongeveer 10.000 kinderen hebben onderzocht en behandeld, willen wij met wetenschappelijke publicaties aantonen dat het Nederlandse model van preventieve gezondheidszorg overal in de wereld prima resultaten kan boeken en dit tegen lage kosten;
  3. Wij zetten in het noorden van Togo een nieuw medisch centrum op dat zal worden gerund door onze partner CSJ Kara.

 

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuw beleidsplan gepubliceerd

Jaarrekening 2017 gepubliceerd

Wij hebben de jaarrekening 2017 gepubliceerd.

De verkorte versie is hier te vinden. De lange versie is op aanvraag beschikbaar voor de grotere donateurs.

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Jaarrekening 2017 gepubliceerd

Alle dossiers gedigitaliseerd

Vlak voor de Kerst is het project “digitalisering patiëntendossiers Togo” gereed gekomen.

Alle dossiers van kinderen die wij de afgelopen jaren in de regio Kpalimé (Togo) hebben onderzocht en behandeld, zijn in de computer ingevoerd. Het gaat daarbij om in totaal  9831 dossiers. Aangezien sommige kinderen meerdere keren op het spreekuur zijn geweest, kunnen we vaststellen dat we meer dan 12.000 kinderen hebben gezien in de jaren 2010-2017.

De volgende stap is dat de digitale gegevens worden geanalyseerd door TNO in Leiden. Er zijn per kind vaak meer dan 100 gegevens ingevoerd. De bedoeling is om te beginnen met het analyseren van de gegevens die betrekking hebben op de groei en de ontwikkeling van de kinderen. Wij verwachten dat in de loop van 2018 de eerste resultaten beschikbaar komen.

Het is de bedoeling om aan de hand van de analyse van de gegevens aan te tonen dat het Nederlandse model van preventieve gezondheidszorg voor kinderen (consultatiebureau en schoolarts) goedkoop en efficiënt is en een voorbeeld is dat navolging verdient in Afrika en andere delen van de Derde Wereld.

20171214_162728

De drie meisjes die maandenlang de gegevens hebben ingevoerd met hun laptops

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Alle dossiers gedigitaliseerd

Fijne feestdagen gewenst

Hierbij wensen wij U allen heel goede Kerstdagen toe en een uiterst voorspoedig 2018.

Wij danken al degenen die ons het afgelopen jaar met raad en daad bij hebben gestaan.

Wij hebben het operationele gedeelte van ons project eind juli 2017 overgedragen aan onze (nieuwe) partner ter plaatse, de Broeders van St. Jan. Die zullen in 2018 of uiterlijk 2019 een nieuw medisch centrum voor preventieve gezondheidszorg openen in het noorden van het land, in de vallei waar ze hun Lumen Valley project zijn gestart (zie http://lumenvalley.org/nederlands/ ).

Wijzelf gaan door met de activiteiten vanuit Nederland. In januari meer hierover op onze site.

Kerstkaart_2017

Posted in Diversen | Reacties uitgeschakeld voor Fijne feestdagen gewenst

 

Linkerfoto