400 kinderen gescreend met vrijwilligsters

De afgelopen twee weken hebben wij met hulp van vijf bijna afgestudeerde logopedistes uit Frankrijk in twee dorpen ver van ons centrum ruim 400 kinderen gescreend op problemen met spraak/taalontwikkeling en leerstoornissen. Om deze problemen goed te kunnen analyseren hebben wij ook ogen en oren gecontroleerd.

Het project is een groot succes geworden. Bijna alle kinderen (98%) bleken ziektes te hebben en/of problemen met spreken en schrijven. Zo kwamen uit veraf gelegen dorpen kinderen die doof waren of zelfs doofstom. We zagen ook kinderen met ongeneselijke ziektes en (oudere) kinderen met een veel te kleine herseninhoud. Iedereen hoopte dat wij zouden kunnen helpen. Soms konden wij dat ook, soms verwezen wij door en soms konden wij niets doen.

Dit project voeren wij uit in het kader van de Adventsactie 2013, waarin we als speerpunt hebben om ver weg gelegen scholen en kinderen te onderzoeken. Het project is een samenwerking van onze stichting met de studievereniging van logopedisten in Parijs, Oasis. De vijf bijna afgestudeerde logopedistes hebben zelf de sponsoring georganiseerd om naar Togo te komen en mee te helpen. Dit is de tweede keer dat een delegatie van Oasis bij ons op bezoek komt en meehelpt.

Zodra wij alle resultaten gerubriceerd en geanalyseerd hebben, zullen wij een meer uitgebreid verslag op onze website publiceren. Ook gaat er een verslag naar de Togolese autoriteiten die erg geïnteresseerd zijn in dit soort epidemiologisch onderzoek.

Hieronder staat een foto impressie van het project.

Posted in Diversen, Projecten | Reacties uitgeschakeld voor 400 kinderen gescreend met vrijwilligsters